MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |

Dapatkan naskah anda disini
Google books preview

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:
Produk Pilihan Melur
RM8 Benih bunga cina (berlapis)
Benih bunga cina (berlapis) RM10 Rumput Beijing
Rumput Beijing
RM6 Benih pecah beling
Benih pecah beling RM12 Anak Benih Kedondong
Anak Benih Kedondong
RM12 Anak benih delima merah
Anak benih delima merah RM8 Benih Cekur hitam
Benih Cekur hitam
RM8 Serai Aceh
Serai Aceh RM20 Adenium pink terang double layer
Adenium pink terang double layer
RM200 Rumput philipine 100 kaki
Rumput philipine 100 kaki RM25 Tea Rose Hybrid - blood Red
Tea Rose Hybrid - blood Red

atau
Produk paling Laris Minggu ini
1. Pokok Belimbing Madu
2. Anak benih Inai
3. Anak benih senduduk putih
4. Anak benih sentul
5. Anak benih stevia
6. Anak mangga harum manis
7. Benih cempaka keling
8. Biji Benih Maman
9. Anak benih Cempaka Telur
10. Jambu Madu
11. Tea Rose Hybrid-purple
12. Ros Party Time
13. Rumput Beijing
14. Tea rose hibrid-peach
15. Tea Rose Hybrid - blood Red
16. Tea Rose Hybrid -peach
17. Tea Rose Hybrid- yellow
18. Tea Rose Hybrid-light yellow
19. Bunga rose kuning
Mencari Produk ? :

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci


Anak Pokok Avocado
Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. Kesum
2. Anak terung pipit
3. Anak benih sentul
4. Rumput Beijing
5. Anak Benih Kedondong
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Sertai kami
Hantar artikel anda | Hantar Petua | Hantar Resepi| Senaraikan syarikat

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

Kermak putih

Nama Tempatan:Kermak putih
Nama Saintifik:Alternanthera sessilis
Nama Lain:Keremak, keremah, daun tolod
Famili:Amaranthacea
Lokasi dijumpai:Di kawasan berumput
Asal:

keterangan:

Kermak ialah sejenis tumbuhan yang biasa dijumpai tumbuh bersama rumput. struktur hampir menyerupai pokok urang aring dan habitatnya juga sama. Ia boleh tumbuh dikawasan lembab dana gak berair hingga ada yang menganggapnya tumbuhan akuatik.

kegunaan:

Kermak biasa digunakan untuk mengubat cirit birit, melancarkan pembuangan najis, mengubat penyakit TB(tuberculosis) dan penyakit kuning. Ekstrak atau jus dari tumbuhan ini boleh diminum. Ia juga boleh dijadikan ula. sesetengah pendapat mengatakan kermak dapat mencuci lemak dan toksid dari badan jika di makan sebagai ulam

English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Alternanthera sessilis
Other Name:Keremak, keremah, daun tolod
Family:Amaranthacea
Location:
origin:

Description:

Usage:



Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca



~ Odaismaoda@yahoo.com

salam. Terma kash Melur.com kerana nformas anda sangat berguna kepada saya. Bukan tak pernah tengok pokok ni...tap tak tahu nama apa.....banyak kat belakang rumah dan tak tau pulak boleh dmakan......bagus n blog n...selalu saya masuk blog ni........banyak nformasi
~ salmah2020@gmail.com

Selain Keremak Putih ini ada satu lagi di panggil Keremak Merah. Keremak merah banyak ditanam oleh apek2 & nyonya2 di tepi-tepi rumah mereka terutama di kampung2 baharu. Keremak Merah juga ada dijual di pasar2 China oleh nyonya2 tua dgn kadar harga secekak RM2.00 Kegunaannya; Rebusan dari keremak merah ini boleh merawat penyakit sendi, lumpuh dan melancarkan peredaran darah. Bagi mereka yang baru terkena serangan strok saya nasihatkan cepat2 dapatkan herba ini untuk tujuan rawatan alternatif. Cara-cara penyediaan herba: 10 btg keremak merah, 3 sudu mkan gula merah. Rebus dgn 1.5lit air hingga mendidih   dan menjadi 0.5 lit. Minum 3 kali sehari. Amalkan meminumnya sehingga pulih.
~ Anuar-0162723256

Mak mertua aku selalu buat masak lemak ala cabut kat belakang rumah je berlambak dok dalam rumput perpaya.sodappp.
~ Hasb.

dulu masa kechik dulu keluarga kami susah nak beli sayur tak dak pitis jadi mak kami cari le pokok kermak ni kat sawah yang ada air masak goreng tumis wah rasa ye  best gitu ore lau kat belake poun tak napak bila make .
~ manna_lilylake@yahoo.com

Boleh masak lemak cili api dengan ikan kembung atau tenggiri.
~ chullen

KALAU SUSAH NAK DAPAT ANAK jangan makan daun pucuk ni. Email saya, mana tau cara saya serasi dengan anda.
~ bangnuard@yahoo.com.my

dgr kata pokok nie ada bunga.. betoi ke??
~ sweetgirl,penang

kalau ada gmabar yang cantik boleh la share ngan kami kat sini
~ Admin

Tak tahu pokok ini juga ada gunanya, ia ada di halaman saya, elok juga saya rakamkan gambarnya untuk simpanan koleksi herba ubat-ubatan saya
~ jasmie_my@yahoo.com.my

Resepi sayur keremak



Potong dan bersihkan pokok kermak. Tumbuk bawang putih dan bawang merah bersama rempah kari (kari ikan atau ayam) . Gaulkan kermak bersama kari dan panaskan dalam periuk  bersama udang dan tutup. tak perlu tambah air sebab air akan terhasil dari daun kermak. setelah agak layu dan lembut masukkan santan dan masak seketika. Masukkan sedikit garam dan gula. SEDAP.....
~ Nor


Kat sawah kering kampung saya banyak. Dulu emak buat sayur campur ikan masin. Sedap.Kat UPM pun banyak, kalau nak tak payah beli. Cari dan cabut sendiri. Yang tanam dekat muzium jgn curi. Nanti potong tangan.
~ abdupm

kermak memang sedap jika ditumis bersama dengan udang kering.disabah ia dikenali sebagai keramak.~honeyz~
~

Saya rasa kaum India menumis daun in buat sayur.
~ Jibaok
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Kunyit Hitam(5/31/2016)



Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :59 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan (323)

Adenium
African Violet
agave
Aglaonema Pride of Sumatera
Aglonema
Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam Jawa
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Asam Kuang
Ati-ati
Badang Hitam
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bauhinia
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bayam Pasir
Bebuas
Belalai Gajah
Belimbing
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Bidara
Biji Sawi (black mustard seed)
Bluewings
Bonglai
Bonglai putih
Buah Kuning Telur
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Buddleia
Bunga bawang merah jambu
Bunga Bawang putih
Bunga butang ungu
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga Cina oren
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga Lidah Kucing
Bunga lili putih
Bunga Matahari
Bunga Mawar (Ros)
Bunga mayang sari
Bunga melur
Bunga melur vietnam
Bunga Pentas
Bunga Raya
Bunga ribu ribu
bunga ros jepun
Bunga santalia
bunga tahi ayam
Bunga Tanjung
Bunga Tongkeng
Calalily
Cape honeysuckle
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka Keling
Cempaka telur
Cempaka Wali
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Ciku
Cucur atap
Cuphea
Dahlia
Dahlia
Dala
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Fire Flash
Flame violet(green)
French Marigold
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gaillardia
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Goncar
Gora
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jade Vine
Jambu Air
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jeliti
Jenerih
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Kedondong
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelampayan
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesidang
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kopsia
Krosandra
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kundang Besar (Setar)
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Lantana
Larak
Lemba
Lemon
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau nipis
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Mangga
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Mata Kucing
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Mertajam
Mexican Hat
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Nenas Kerang
Oregano
orkid pinang
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Parisan
Patawali
patikan kerbau
Pecah periuk Putih
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Petunia
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pokok Zebra
Pudina
Pudina Australia
Puding Mas
Pulosari
Pulut-pulut
Purple Heart
Putat
Rerama Hijau
Ros Alamanda
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Beijing
Rumput Filipina
Rumput Israel
Rumput Jepun
Rumput Pahit
Rumput telur belangkas
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sawi Rana
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sentul
Sentul
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Sunset Bell
Susun kepala
Tebengau
Teja
Telinga Kera
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Pipit
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi ganyong
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Melur.com 2003-2016
email kami di support@melur.com

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.