MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |
E-books

Shop Amazon - Subscribe & Save Up to 15% on Select Plum Organics Products

Dapatkan naskah anda disini
Google books preview
Beli Buku ini

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:
Produk Pilihan Melur
RM8 Benih daun dewa
Benih daun dewa RM5 benih urang aring
benih urang aring
RM5 keratan batang bangun-bangun
keratan batang bangun-bangun RM5 anak benih holy basic
anak benih holy basic
RM6 Benih gandarusa hitam
Benih gandarusa hitam RM12 Teh herba misai kucing ( Java Tea)
Teh herba misai kucing ( Java Tea)
RM8 Benih kunyit bonglai
Benih kunyit bonglai RM3 Anak benih nenas kerang
Anak benih nenas kerang
RM8 Benih Cekur hitam
Benih Cekur hitam RM10 keratan batang sabah snake grass
keratan batang sabah snake grass

Lihat lebih banyak produk lagi >>>
10 Produk Paling laris
1. Anak pokok harum sundal malam
2. Benih hempedu bumi
3. Pokok Halau Nyamuk
4. Benih pokok kenerak
5. keratan batang sabah snake grass
6. Anak benih Belalai gajah
7. Teh herba misai kucing ( Java Tea)
8. Anak benih mulberi hitam
9. Benih daun dewa
10. Benih rose jepun ( campuran).
11. Benih stevia
Mencari Produk ? :

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci

Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. keratan batang bangun-bangun
2. anak benih telinga kera
3. Anak benih nenas kerang
4. Anak benh durian belanda
5. Anak benih kecubung
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Sertai kami
Hantar artikel anda | Hantar Petua | Hantar Resepi| Senaraikan syarikat

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

jintan hitam

Nama Tempatan:jintan hitam
Nama Saintifik:Nigella Sativa
Nama Lain:Black cumin,Kalonji, habbatus sauda, black seed, love in the mist, fitches,black caraway, black onion seed,charnushka
Famili:Ranunculaceae
Lokasi dijumpai:Tumbuhan rempah
Asal:

keterangan:

Jintan hitam telah digunakan sejak dahulu kala , asalnya ia digunakan oleh orang-orang parsi dan shonaiz dalam masakan dan perubatan mereka.Ia berasal dari kawasan medditeranean, namun kini ia juga ditanam di Afrika utara dan sesetengah bahagian asia seperti india.Pokok jintan hitam mempunyai daun yang halus dibahagian bawah manakala bahagian yang hampir dengan bunga dan pucuknya mempunyai daun yang agak besar (5 -10 cm panjangnya) dan menyerupai pokok fenel. Jintan hitam dihasilkan dari bijinya.Pokoknya mengeluarkan bunga berwarna ungu muda atau putih.Tumbuhan semusim ini mencecah antara 12 hingga 18 inci ketika matang(ketika bijinya dituai).Buahnya pula berbentuk kapsul yang mengandungi banyak biji-biji kecil berwarna putih dan berbentuk trigonal.setelah matang kapsulnya terbuka dan biji-biji ini akan bertukar menjadi hitam selepas terdedah pada udara.Minyak dari jintan hitam ini dijumpai dalam kubur Firaun yang terkenal, Tuthankamen. Ia juga digunakan oleh cleopatra untuk kesihatan dan kecantikannya.

kegunaan:

Ia digunakan dengan banyaknya dalam garam masala.Hipoccrates menggunakan jintan hitam sebagai penawar untuk masalah hati dan penghadaman.Ia juga digunakan oleh ahli perubatan greek lain untuk mengubat sakit gigi,sakit kepala, hidung tersumbat dan masalah parasit usus seperti cacing.Ahli perubatan islam yang terkenal Ibnu Sina didalam bukunya , mencadangkan jintan hitam digunakan untk meningkatkan metabolisme dan menaikkan semangat.Jintan hitam juga di kenali sebagai BRM(biological response modifier) kerana satu kajian di barat menunjukkan ekstrak dari bijinya adalah toksid kepada sel kanser (kajian dijalankan dimakmal terhadapat tikus. Ia juga dapat menghalang darah dari menjadi toksid yang disebabkan oleh ubat anti kanser cisplatin.Kajian makmal juga menunjukkan sel kanser yang disimpan dalam inkubator bersama ekstrak jintan hitam tidak dapat menghasilkan faktor untuk pertumbuhan (fibroblast growth factor) dan protein berkalogen yang diperlukan untuk perlukan untuk pertumbuhan tumor.Selain itu ia juga dapat meningkatkan sistem pertahanan badan yang berkait dengan sel darah putih.Bagaimanapun, penemuan ini masih diperingkat kajian lagi.Pautan jintan hitam:

1.http://www.shamanshop.net/store/proddetail.cfm/ItemID/16303.0/CategoryID/15500.0/SubCatID/3735.0/file.htm
http://www.planetherbs.com/articles/nigella.html


English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Nigella Sativa
Other Name:Black cumin,Kalonji, habbatus sauda, black seed, love in the mist, fitches,black caraway, black onion seed,charnushka
Family:Ranunculaceae
Location:
origin:

Description:

Usage:


Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca


kalau ada sesiapa supply benih habbatussauda , email saya at nor@melur.com
~ Noraida Arifin

Cara menanam:
http://www.ehow.com/how_12171850_grow-nigella-sativa.html

~ Noraida Arifin

http://theblessedseed.blogspot.com/2012/01/how-to-grow-nigella-sativa.html
~ Noraida Arifin

skygate formulator
suite 18, 1st floor,
tingkat teluk kumbar 2,
bandar baru teluk kumbar,
11920 bayan lepas,
pulau pinang.

hotline-017-4266 700.
MR ZECK ( FORMULATOR )

SKYGATE FORMULATOR MAMPU MENCIPTA, MENGHASIL DAN MENGELUARKAN SEMUA PRODUK BERASASKAN HERBA TRADISIONAL MALAYSIA BAGI PENJENAMAAN BARU.
*MAKE YOUR OWN BRAND NOW*
*YOUR FUTURE BEGINNING BY YOUR OWN BRAND*

UNTUK KETERANGAN LANJUT,
SMS KAN NAMA DAN ALAMAT ANDA.
KAMI AKAN MENGHANTAR SENARAI PRODUK YANG KAMI HASILKAN SECARA PERCUMA.
JANGAN TUNGGU LAGI.

~ PROFESSIONAL FORMULATOR

SALAM PEMILIK BLOK INI.. SAYA ADA COPY SEDIKIT INFORMASI TUMBUHAN HERBA ANDA DARI BLOG ANDA UNTUK DI EDIT DALAM BLOG SAYA. SAYA PUN BERMINAT NAK BUAT BLOG TENTANG HERBA. TERIMA KASIH JUMPA JUGA BLOG MELUR NI N BANYAK MAKLUMAT DAN ILMU BOLEH DIKONGSI. SYABAS SEMOGA MELUR.COM MAJU!!!
~ KAKI BLOG

Saya setuju ngan pak chaq.
Baru2 ni adik saya yg belajar di UPM serdang, bawa balik jintan hitam/habbatus sauda dalam botol kecil. Lecturer dia jual untuk tujuan kuatkan ingatan. Panduan pemakanan yg diberi macam yg disebutkan oleh pak chaq.
~ abid

Maajun Habbatus Sauda.

200gm jintan hitam di goreng kering atas kuali (tanpa minyak). Apabila terbit bau, keluarkan dan kisar menjadi serbuk. Pindahkan ke dalam mangkuk dan campurkan 2-3 sudu madu. Campuran akan menjadi berketul-ketul dan melakit. Uli dengan tangan dan buat biji-biji kecil sebesar biji lada hitam (atau besar sedikit). Simpan di dalam botol kedap udara.

Ambil beberapa biji 3,4,5,6,7 sehari.

Khasiat: menurunkan darah tinggi dan kolesterol dalam darah. Pengambilan selama 2 minggu InsyaAllah akan menunjukkan kesan yang signifikan.
~ Sheik

Ambil 7 biji jintan hitam lebih elok yang dibawa balik dari Mekah baca Bismillah,selawat keatas Nabi dan niat minta pada Allah untuk menyembuh segala penyakit dalam tubuh badan kita amalkan seminggu sekali Insyaallah dengan izin Allah penyakit akan beransur pulih dan anda akan berasa perubahan yang amat ketara
~ pak Chaq

Mengikut kajian jintan hitam mempunyai 35% kandungan minyak. Antaranya omega3 dan omega6 yang mana kedua-dua elemen ini sangat baik untuk pembentukan minda.
~ jeff. kdrm

Habbatus sauda ini saya minum jika ada tanda2 nak demam. Dgn kuasa Allah memang mujarab, tak jadi nak demam.  
~ Jeep Kurnia

Amalan memakan jintan hitam memang bagus. Kandungan dalam sebiji jintan hitam mempunyai banyak kelebihan berbanding herba yang lain. Saya ada mengamalkan memakan jintan hitam kesannya amat baik, antaranya senang buang air besar, melawan demam, selsema, tidak cepat letih, membuang toksid dalam badan,(masukan maggi kedalam air panas tunggu hingga kembang, kemudian masukan iodin kedalam maggi tersebut. Air tadi akan bertukar warna kepada warna kebiruan...ini tandanya adakehadiran bahan kimia atau bahan perwarna yang mendatangkan toksid pada badan kita... selepas itu masukan serbuk jintan hitam yang telah ditumbuk kedalam maggi tersebut dan kacau, warna air itu dengan serta merta akan melarutkan warna kebiruan kepada jernis kembali. tapi kesan warna hitam jintan hitam akan nampak, tapi yang pastinya warna kebiruan hilang. ini bermakna jintan hitam dapat melarutkan toksid dalan badan kita.Boleh cuba sendiri...
~ suca_02

Diantara produk kopi segera yang berteraskan minuman kesihatan, kopi segera yang berasaskan jintam hitam adalah yang terbaik dan berkhasiat untuk dijadikan minuman amalan.
~ haji fadzil

khasiat jintam hitam. jika ditumbuk sehingga hancur dan dicampurkan madu yang dibubuh ke dalam air hangat lalu diminum dapat mengubati penyakit batu karang.
~ fajarsiang@yahoo.com

Nabi Muhammad bersabda lebih kurang maksud,berubatlah dgn Habbatus sauda (jintan hitam)ianya menjadi ubat segala penyakit kecuali mati.saya dah try bagus.memanaskan badan dan mengubati sakit sendi,urat.
~ Bullah,penang.

Saya berkerja di Sudan dan di sini memang banyak terdapat Habbatus Sauda, atau Jintan Hitam.Minyaknya banyak di Jual di Umm Durman. Saya dah try minum minyaknya sapai dua sudu, tapi tak mati pun. Tapi terasa panas sikit. Tapi and tidak digalakan mengambil dos yang banyak, sedik sahaja.Paling bail ambil secubit kecil dan ratah dalam mulut. Pahit sikit tapi best.
~ Abg Sam

jintam hitam jika diekstrak menjadi minyak sangat berhasiat untuk kegunaan luar. jika di minum, pengguna hendaklah campurkan setitik dua sahaja dalam minuman. jika terlebih dos (satu sudu teh) akan membawa maut.
~ MNA, MARDI serdang.
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Kunyit Hitam(3/29/2015)Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :22 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan HERBA(239)

Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Ati-ati
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bebuas
Belalai Gajah
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Biji Sawi (black mustard seed)
Bonglai
Bonglai putih
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga melur
bunga ros jepun
Bunga Tanjung
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka telur
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Cucur atap
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Larak
Lemba
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Oregano
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Patawali
patikan kerbau
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pudina
Pulosari
Pulut-pulut
Putat
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Israel
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Susun kepala
Tebengau
Teja
Telinga Kera
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi ganyong
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.

Copyright?Melur.com 2003-2010
email kami di support@melur.com