MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |

E-books
Herbal Remedy
Produk Pilihan Melur
RM5 anak benih holy basic
anak benih holy basic RM10 Anak benih bunga kesidang
Anak benih bunga kesidang
RM8 Benih stevia
Benih stevia RM12 Teh herba misai kucing ( Java Tea)
Teh herba misai kucing ( Java Tea)
RM8 Benih daun dewa
Benih daun dewa RM40 Trelis
Trelis
RM5 Anak pokok harum sundal malam
Anak pokok harum sundal malam RM10 keratan batang sabah snake grass
keratan batang sabah snake grass
RM5 Benih hempedu bumi
Benih hempedu bumi RM8 Benih kunyit bonglai
Benih kunyit bonglai

Lihat lebih banyak produk lagi >>>
10 Produk Paling laris
1. Anak pokok harum sundal malam
2. Benih hempedu bumi
3. Benih pokok kenerak
4. keratan batang sabah snake grass
5. Pokok Halau Nyamuk
6. Benih daun dewa
7. Benih Cekur hitam
8. Anak benih Belalai gajah
9. Benih stevia
10. Benih cempaka putih
11. Baba Grower Pot 147mm
12. Anak benih senduduk putih
Mencari Produk ? :

Dapatkan naskah anda disini
Google books preview
Beli Buku ini

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci

Sertai kami
Hantar artikel anda
Hantar Petua
Hantar Resepi
Senaraikan syarikat
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain

Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. Anak benih kecubung
2. Pokok Halau Nyamuk
3. Anak pokok harum sundal malam
4. keratan batang  Mulberi
5. keratan batang sabah snake grass

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

Bunga melur

Nama Tempatan:Bunga melur
Nama Saintifik:Jasminum Sambac
Nama Lain:bunga melati, arabian jasmin, jasmin, yasmin
Famili:Oleaceae
Lokasi dijumpai:
Asal:

keterangan:

Bunga melur atau nama saintifiknya jasminum sambac terdir dari pelbagai variaties namun yang paling biasa dijumpai di negara kita adalah 3 jenis utama iaitu duke of tuscany, maid of orlean dan star jasmin. Maid of orlean dan duke of tuscany dikenali sebagai melur susun di negara kita bezanya duke of tuscany mempunyai lapisan yang lebih banyak dan saiz dan bentuknya menyerupai bunga ros mini, tapi baunya tidak sekuat maid of orlean dan bunga melur selapis yang biasa.Tumbuhan ini memerlukan cahaya matari yang secukupnya untuk tumbesaran dan pembungaan.Medium yang sesuai adalah dari jenis kompos dan mempunyai pengaliran yang baik. Tumbuhan ini membiak secara keratan batang. untuk menyemai,keratan batang yang agak tua direndam kedalam air suam dan ditanam kedalam tanah. Pastikan airnya mencukupi untuk pertumbuhan akarnya.Tunas baru akan muncul selepas lebih kurang 6 minggu. Bunganya berbau sangat harum dan mekar sepanjang tahun. ketinggian yang paling sesuai untuk tanaman ini adalah 800 meter dari aras laut, namun di Malaysia ia didapati dapat menyesuaikan diri untuk semua ketinggian.

kegunaan:

Bunga melur banyak digunakan dalam perubatan terutamanya dalam perubatan ayurveda oleh masyarakat india. Bagi masyarakat melayu antara kegunaanya ialah untuk menambahkan air susu ibu.caranya daun bunga melur digilig hingga halus dan ditampal sekeliling payudara di waktu pagi sebelum mandi.cuci bersih sebelum menyusukan bayi.Untuk sakit mata(mata merah) segenggam daunnya ditubuk halus dan ditampal pada dahi. setelah kering , tampal yang lain pula.Ulang hingga berasa sedikir lega(sembuh).untuk mengubat bengkak dari gigitan lebah, segenggam bunganya diramas hingga hancur dan ditampal pada bahagian yang terkena sengatan itu.untuk demam dan sakit kepala segenggam daun dan bunganya diramas dalam air dan airnya digunakan untuk membasahkan dahi.untuk sesak nafas pula, 20 helai daunnya di rebus dengan secubit garam hingga mendidih, tapis dan minum airnya.

English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Jasminum Sambac
Other Name:bunga melati, arabian jasmin, jasmin, yasmin
Family:Oleaceae
Location:
origin:

Description:

Usage:


Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca


Keling tu maknanya Hantu Hitam... Kalau panggil orang melayu Hantu Malas... ok tak...
~ Malayu

perkataan 'keling' ni kira moden, bahasa melayu lama sebut 'kalingga' merujuk kapada benua India hari ni, seropa jugak 'tongsan' merujuk kapada benua Cina hari ni. Tak ada apa-apa cacat pon. Elok je
~ Ahlilnujum

ada x cara2 tentang kacukkan bunga ros berlainan jenis dlm satu pokok
~ zero

kenapa sejenis pokok ini bernama POKOK ANJING dan kenapa satu jenis petua bernama KENCING MANIS? WEbsite ini pun bagus
~ safiyah

i mmg minat pokok yg berbunga,insyallah next year pindah terrace hse boleh buat garden
~ sofea

Sesiap ada menanam pokok bunga melor telor. Dlm bahasa Tamil ia dipanggil

KURUNJI MALAI

. Dlm satu pohon cuma ada 2 atau 3 kuntum shj.
~ abdrahim


Alhamdulillah akhirnya terjumpa portal yang dicari. Saya sememangnya menggemari pokok-pokok berbunga wangi.  Impian saya untuk mempunyai Taman Haruman (Garden of Fragrance).  Sekarang saya mempunyai 8 jenis tumbuh-tumbuhan di halaman saya, terasa segar setiap pagi menghirup udara dingin yang dipenuhi campuran wangian kurniaan Illahi.  Sebenarnya saya juga mempunyai idea yang sama seperti yang dipaparkan di laman web ini.  Alhamdulillah usaha yang sedemikian telah pun ada.  Oleh itu mungkin ada baiknya saya tumpukan usaha ke arah melengkapi maklumat di laman web ini.  Satu cadangan, apa kata jika laman web ini menyediakan artikelnya dalam dwi bahasa supaya ianya boleh menjangkau pelawat antarabangsa.
~ Zaherah

Kenapa sensitif sangat pasal perkataan keling ha ? orang melayu dah pakai perkataan keling sejak zaman tok naduk lagi. ada tanjung keling, ada kuih keling, ada subang keling. keling adalah identiti. semestinya kita memperkayakan bahasa kita tapi sayang sekali Dewan Bahasa sudah buang perkataan keling.
~ xxx

Kenapa sensitif sangat pasal perkataan keling ha ? orang melayu dah pakai perkataan keling sejak zaman tok naduk lagi. ada tanjung keling, ada kuih keling, ada subang keling. keling adalah identiti. semestinya kita memperkayakan bahasa kita tapi sayang sekali Dewan Bahasa sudah buang perkataan keling.
~ xxx

Berpuluh tahun lepas keluarga saya ada mempunyai ladang bunga melur yang agak luas (masa saya tak lahir lagi...:). Petua untuk melebatkan bunga ialah dengan memetik daunnya.
~ Nor

untuk nuar dari kjg, apa keling keling ni hah ?
~ ****

Gambar bunga meur dari var Duke of tuscany. di halaman rumah saya
~ Noraida Arifin

Bunga melur untuk stress
~ Nor

Pernah dapat satu petua.Akar bunga melur boleh dijadiakan penawar resdung.Cabut Pokok ni dan keringkan akarnya.lepas tu bakar dan hidu akarnya,bagi pesakit resdung akan berasa pedas pada hidung masa hidu akar pokok ni.mata juga rasa pedih dalam masa yang sama.amalkan beberapa kali dan boleh lihat kesannya lepas tu.selain akar melu.pokok bunga raya jugak ada khasiat yang sama.
~ Ehemm

saya telah memilik buka herna tetapi sayang tidak berwarna dan herna tiada gambanya kenapa
~ mohd yusoff bin abdul razak, kepong

Bunga Melor - Bukan sahaja baunya harum malah irama lagu bunga melur juga memikat jiwa. Saya suka sangat sangat.
Kalau ada sesiapa perlukan pertolongan menghias taman luar dan dalam rumah email saya: Abangnuard@hotmail.com atau Bangnuard@yahoo.com.my
Keindahan, kecantikan dan keceriaan itu adalah suatu kedamaian yang membahagiakan.
~ nuar

famili:Oleaceae
~ pelajar

Kat Mana boleh di beli bunga melur dlm kuantiti yg banyak.Berapa harga perkilo
~ zam

Bunga melur boleh hilangkan bau badan, rendam dalam air teh dan minum, jika diamalkan selalu InsyaAllah badab akan berbau harum.
~ samprit_kl

Daun bunga melur yg direbus baik untuk mandian baby yg kena jaundis (penyakit kuning).
~ Lut

Pokok bunga melor ni mudah ditanam tetapi perlu perhatian atau belaian saban hari kalau tidak bunganya tak banyak atau bunganya kering sebelum kembang...tak tau kenapa.
~ Apak Nuar, UPM

Daunnya boleh digunakan untuk menghentikan susu ibu dengan cara menumbuk lumat daunnya dan ditampal pada payudara.Akar melur susun boleh digunakan untuk merawat bengkak gusi
~ Admin

KERATAN AKHBAR MINGGUAN MALAYSIA

BUNGA MELUR merupakan sejenis tumbuhan yang sememangnya tidak asing bagi kita semua. Warnanya yang putih suci dan keharuman baunya merupakan daya tarikan utama bunga ini, lebih-lebih lagi pada waktu pagi.
Titisan embun dan ditambah pula dengan kesegaran pagi menyebabkan kelopak bunga ini kembang mekar mengeluarkan haruman yang cukup wangi.

Oleh itu, tidak hairanlah tumbuhan yang nama botaninya Jasmincun sambac ini diminati ramai, khususnya mereka yang gemar menghidu haruman dan banyak ditanam sama ada dalam pasu atau di halaman rumah.

Pati bunga melur dari pokok jenis renek yang mempunyai daun hijau berkilat ini digunakan untuk menghasilkan minyak wangi yang cukup menyamankan.

Selain itu bunga melur juga mempunyai kegunaan dalam dunia perubatan tradisional, khususnya bagi merawat demam panas dan juga panau,

kata Pegawai di Pusat Sumber Genetik Tumbuhan, Bio Sains, Universiti Putra Malaysia (UPM), Tajuddin Abdul Manap, ketika ditemui baru-baru ini.

Menurutnya, tumpuan rawatan tersebut adalah pada daunnya yang hijau segar.

Beliau berkata, untuk merawat demam panas beberapa helai daunnya dicampur dengan beras dan seulas bawang merah delam sebekas air.

Kemudian ambil airnya untuk basuh kepala dan selepas itu lapkannya diseluruh badan. Amalkannya sehingga badan terasa sejuk,

katanya.

Untuk merawat panau pula, ambil beberapa helai daun bunga melur yang sudah dibasuh dan gosokkan pada tempat yang dijangkiti panau.

Lakukannya berulang kali. Biarkan hingga bekas gosokan tersebut kering,

tambahnya.

~ Nor

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Aglonema(8/18/2014)



Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :11 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan HERBA(237)

Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Ati-ati
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bebuas
Belalai Gajah
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Biji Sawi (black mustard seed)
Bonglai
Bonglai putih
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga melur
bunga ros jepun
Bunga Tanjung
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka telur
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Cucur atap
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Larak
Lemba
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Oregano
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Patawali
patikan kerbau
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pudina
Pulosari
Pulut-pulut
Putat
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Israel
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Susun kepala
Tebengau
Teja
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.

Copyright?Melur.com 2003-2010
email kami di support@melur.com