MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |
E-books

Shop Amazon - Subscribe & Save Up to 15% on Select Plum Organics Products

Dapatkan naskah anda disini
Google books preview
Beli Buku ini

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:
Produk Pilihan Melur
RM9 Anak benih senduduk putih
Anak benih senduduk putih RM8 Pokok jarum tujuh bilah bunga oren
Pokok jarum tujuh bilah bunga oren
RM5 Anak pokok harum sundal malam
Anak pokok harum sundal malam RM3 Akar som Jawa
Akar som Jawa
RM8 Benih Cekur hitam
Benih Cekur hitam RM8 Benih kunyit bonglai
Benih kunyit bonglai
RM5 Benih hempedu bumi
Benih hempedu bumi RM5 Anak benih mulberi hitam
Anak benih mulberi hitam
RM5 anak benih holy basic
anak benih holy basic RM10 Anak benih bunga kesidang
Anak benih bunga kesidang

Lihat lebih banyak produk lagi >>>
10 Produk Paling laris
1. Anak pokok harum sundal malam
2. Benih hempedu bumi
3. Pokok Halau Nyamuk
4. Benih pokok kenerak
5. Teh herba misai kucing ( Java Tea)
6. keratan batang sabah snake grass
7. Benih daun dewa
8. Anak benih Belalai gajah
9. Benih Cekur hitam
10. pudina
11. Benih stevia
12. Benih rose jepun ( campuran). 3 pasu bunga rose je
13. Benih cempaka putih
14. Baba Grower Pot 147mm
15. Anak benih senduduk putih
Mencari Produk ? :

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci

Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. Anak benih kecubung
2. Pokok Halau Nyamuk
3. Anak pokok harum sundal malam
4. Anak benih mulberi hitam
5. keratan batang sabah snake grass
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Sertai kami
Hantar artikel anda | Hantar Petua | Hantar Resepi| Senaraikan syarikat

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

Serai

Nama Tempatan:Serai
Nama Saintifik:Cymbopogon citratus
Nama Lain:Serai makan, lemon grass, takrai, sereh makan
Famili:Graminae
Lokasi dijumpai:Tanaman kebun
Asal:Sri Lanka

keterangan:

Di Malaysia serai merupakan tanaman yang paling mudah dijumpai di tanam dihalaman rumah kerana pelbagai kegunaannya dalam masakan melayu dan indonesia.Ia merupakan sejenis tanaman dari keluarga rumput yang mempunyai aroma yang kuat dan wangi.Serai tumbuh dalam sat rumpun yang lebat. Ia membiak dengan pecahan rizom dengan kadar pertumbuhan yang cepat.Serai mempunyai batang berwarna putih. sesetengah variasi mempunyai batang yang berwarna putih keunguan atau kemerahan.Daunnya berbentuk tirus dengan panjangnya lebih kurang 50 hingga 100 cm dan lebarnya lebih kurang 2 cm.Walaupun serai boleh mengeluarkan bunga namun di malaysia ia sangat jarang dijumpai mengeluarkan bunga.

kegunaan:

Serai banyak digunakan dalam masakan melayu , indonesia dan thailand. antara masakan yang menggunakan serai ialah tomyam, rendang dan kerabu. selain daripada itu serai juga digunakan dalam rawatan aromaterapi. minyak pati yang diekstrak dari serai juga digunakan sebagai pewangi untuk kosmetik ,syampu dan sabun.Serai mengandungi kandungan sitral sebanyak lebih kurang 65 hingga 85 % . antara sebatian lain yang terdapat dalam serai ialah linalol,geraniol,sitronelal,sitronenol,farnesol,farnesal, limonena dan nerol.

English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Cymbopogon citratus
Other Name:Serai makan, lemon grass, takrai, sereh makan
Family:Graminae
Location:
origin:Sri Lanka

Description:

Usage:


Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca


Memerlukan benih serai dengan kadar segera. 100,000 anak pokok. Kawasan sekitar Simpang Pulai, Ipoh, Perak. Contact saya dan berikan sebutharga barangan dan kos pengangkutan sekiranya disediakan melalui email : mr.khairulnizamlatafi@gmail.com.
P/S: Saya juga memerlukan benih cili serta bunga kantan. Tq.
~ Khairul Nizam

Saya mempunyai benih serai peha ayam untuk dijual.
Harga 7 sen sebatang.
Berminat...??? Boleh hubungi saya.Mohamad  - 0162046644
~ mohamad

assalammualaikum w.b.t & selamat sejahtera kepada semua. di sini saya ingin memberi tahu kepada sesiapa yang ingin anak benih pokok Serai dengan harga yang berpatutan boleh lah menghubungi kami melalui email biotechnologies786@yahoo.com dan lawatlah blog kami http://biotechnologies786.wordpress.com

~ bio-technologies Enterprise

ia juga dapat membantu melebatkan rambut yang telah gugur..serai juga boleh di minum airnya yang telah di rebus untuk mengimbangi tekanan darah tinggi
~ james dan mazlan,dari dongonggon,sabah

saya ingin menanam 5 ekar serai di kulim. sesiapa boleh supply benih serai 5 ekar. berapa harganya?
~ yk

Cara penanaman serai
http://www.kitonego.com/agro/
~ jaha@kitonego.com

Cara Penanaman Serai
http://www.agro.kitonego.com

~ jaha@kitonego.com

Cara Penanaman Serai
www.agro.kitonego.com

Forum bergambar Penanaman Serai
http://www.kitonego.com/phbb3/viewforum.php?f=21
~ jaha@kitonego.com

salam... saya berminat untuk mengusahakan tanaman serai.. saya harapkan bantuan cara penanaman dan mendapatkan biji benih terbaik... tq
~ rahmozan@yahoo.com

saya berminat untuk tahu tentang serai dari segi penanaman,pengurusan,pencegahan/kawalan penyakit,benih baka dan pasaran hasil....
~ e_creatif@yahoo.com

Cara-cara nak tanam serai. Batang serai yang telah dikerat hendaklah dicondongkan ketika menanam supaya anak serai yang bercambah akan tegak dan mudah untuk serai bercambah.
~ Alang

serai juga enak dimasukan dalam masakan rebus remis/kerang, cicah sambal cili fulamak.
~ razi

nak serai kayu dtg jumpa saya percuma sepokok 2 hak Allah Taala bolih percuma- percuma berduit-berduit laaa
~ razi- raz_putra@yahoo.com.my

salam.. sya sgat beminat tentang penanaman serai peha ayam. tolong email kepada saya tentang harga benih dan harga hasil 1 kg serai.. tengkiu
~ shamir.mr@felda.net.my

Kepada yang berminat untuk dapatkan maklumat berkenaan serai. Sila layari web usahawantani.fotopages.com
~ jutawantani@live.com

Organisasi kami sedang membangunkan program tanaman Serai makan secara komersil dibawah program Herbal Valley. Objektif program ini adalah untuk mewujudkan usahawan tani komersil dan menghasilkan bahan mentah herba yang berkualiti dan konsisten. Kami menyediakan tapak tanah (kepada yang tiada), pembiayaan projek, khidmat nasihat, latihan dan perjanjian kontrak perladangan. Program ini disokong oleh Kementerian pembangunan usahawan dan koperasi serta Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani melalui agensi-agensi bernaung dibawah pihak Kementerian. Pada masa ini, program herbal valley bakal dilaksanakan di Nusajaya johor, K Pilah Negeri Sembilan, Ipoh Perak, Kepala Batas Pulau Pinang dan Jitra Kedah dimana tempat2 tersebut akan menjadi pusat pengumpulan, pengredan, pemprosesan lepas tuai, pembungkusan dan pengedaran. Sasaran kami untuk mewujudkan kawasan tanaman serai seluas 3000 ekar. Kepada sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program ini, sila email saya di nazimuddin25@gmail.com beserta resume tuan/puan untuk perbincangan lanjut. Sekian dan terimakasih.
~ Malaysian Herbal Corporation

tologn email saya cara penanaman,pemasaran atau kursus kepad saya
~ hairudi22@yahoo.com

sesiapa yang nak manual penanaman serai(asas) leh email kat saya di email@yahoo.com.sg
~ kyrolrizal

saya nak tahu tentang segala hal berkaitan dengan penanaman, pengurusan, pasaran dan segala-segalanya.
~ eve_shab85@yahoo.com.my

serai....serai kayu takde ke...orang buat kerabu untuk nasi kerabu..
~ lloni

tolong email cara penanaman serai, penjagaan,kos perlaksanaan , peluang pemasaran dan jangka keuntungan untuk 1 ekar. Serai wangi dan serai potensinya sama ke? Boleh ke kita joinkan tanaman ini dengan tanaman lain. Jika bleh tanaman apa?
~ nrhckapmcca@yahoo.com

tolong send kat saya cara penanaman serai scr besar- besaran. email saya norsailla_sairan@yahoo.com

thanx
~ saila

Saya juga sedang mencari ilmu nak tanam serai. Juga sesiapa yang ada suply benih serai, tolonglah hubungi saya.  
~ roziahkamal@yahoo.com

penerangan yang bagus.. sekurang-kurang dapat tau jugak berkenaan dengan serai yang sering melengkapi masakkan melayu kita...

tapi saya ingin mengetahui lebih lanjut lagi tentang penanaman serai, pengurusannya, pencegahan/kawalan penyakit, benih baka yg digunakan dan nilai pasaran serta hasilnya...
boleh terangkan semua ini dalam raknalisa@yahoo.com

thankzzz.
~ raknalisa@yahoo.com

Kalu setakat ilmu nak tanam serai pun lokek susahlah...kalu kita kembangkan ilmu tu....insyaalah dia akan berganda.....jangan kedekutlah zemidragon@yahoo.com
~ zemidragon@yahoo.com

Kalau hendakkan ilmu kita mencari sifunya. Tak ada sifu yg mahu mencari murid, lainlah kalau murid datang membawa duit macam kolej swasta. Bayar dulu baru belajar. Mana ada free. Ingat orang dapat ilmu tanpa usha, tanpa modalke? Senang-senang nak bagi tahu. Dalam dunia komersial

wa tak tau

bukan bererti tidak tahu lansung. Sudah kasi wang baru kasi tau. Kalau nak bersenang-senang duduk aja kedai kopi dari pagi hingga malam. Belajar mengaji Quranpun kena bayar bang oi. Kalau nakkan ilmu kenalah jadi kuli tak bergaji sebulan dua. Banyak cantik enkau nak email data, nak email itu ini. Belayar internet nipun kena bayar tau!

  
~ Bangnuard


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ini kali pertama saya join this web. Memang best. Saya tersangat berminat nak laksanakan penanaman serai secara komersial. Boleh tak sesiapa yang mempunyai pengetahuan bantu saya daripada peringkat awal sampai akhir sehingga pemasaran. teriam kasih banyak-banyak. Email saya 'azilazri@time.net.my'
~ azilazri@time.net.my

saya berminat untuk tahu tentang serai dari segi penanaman,pengurusan,pencegahan/kawalan penyakit,benih baka dan pasaran hasil....terangkan pada saya melalui adie2180@yahoo.com
...Thabks....
^adi^
~ adie2180@yahoo.com

Kalau nak beli serai banyak-banyak, berjuta-juta batang atau satu dua tan sehari email saya. Kita runding dulu. Ada wang ada serai!
Kalau nak kursus penanaman serai secara ladang besar-besaran boleh juga email. Kita ada pengalaman 13 tahun mengusahakan serai sehingga 100 ekar, kita tahu A to Z tentang serai; penanaman, pengurusan, penyakit,benih baka dan pemasaran hasil.

~ bangnuard@yahoo.com.my
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Dala(10/29/2014)



Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :9 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan (288)

Adenium
African Violet
agave
Aglaonema Pride of Sumatera
Aglonema
Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Ati-ati
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bauhinia
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bebuas
Belalai Gajah
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Biji Sawi (black mustard seed)
Bluewings
Bonglai
Bonglai putih
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Buddleia
Bunga bawang merah jambu
Bunga Bawang putih
Bunga butang ungu
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga Cina oren
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga Lidah Kucing
Bunga lili putih
Bunga Matahari
Bunga mayang sari
Bunga melur
Bunga melur vietnam
Bunga ribu ribu
bunga ros jepun
Bunga santalia
bunga tahi ayam
Bunga Tanjung
Bunga Tongkeng
Calalily
Cape honeysuckle
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka Keling
Cempaka telur
Cempaka Wali
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Cucur atap
Cuphea
Dahlia
Dahlia
Dala
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Fire Flash
Flame violet(green)
French Marigold
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gaillardia
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Gora
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jade Vine
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jeliti
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesidang
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kopsia
Krosandra
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Larak
Lemba
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Mertajam
Mexican Hat
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Oregano
orkid pinang
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Parisan
Patawali
patikan kerbau
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Petunia
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pokok Zebra
Pudina
Puding Mas
Pulosari
Pulut-pulut
Purple Heart
Putat
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Israel
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sawi Rana
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sentul
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Sunset Bell
Susun kepala
Tebengau
Teja
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi ganyong
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.

Copyright?Melur.com 2003-2010
email kami di support@melur.com