MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |
E-books


Dapatkan naskah anda disini
Google books preview
Beli Buku ini

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:
Produk Pilihan Melur
RM8 Benih daun dewa
Benih daun dewa RM3 Akar som Jawa
Akar som Jawa
RM8 Pokok jarum tujuh bilah bunga oren
Pokok jarum tujuh bilah bunga oren RM10 Anak benih bunga kesidang
Anak benih bunga kesidang
RM10 Anak benih Belalai gajah
Anak benih Belalai gajah RM8 Benih stevia
Benih stevia
RM10 Pokok Halau Nyamuk
Pokok Halau Nyamuk RM9 Benih rose jepun ( campuran). 3 pasu bunga rose je
Benih rose jepun ( campuran). 3 pasu bunga rose je
RM40 Trelis
Trelis RM8 Benih Cekur hitam
Benih Cekur hitam

Lihat lebih banyak produk lagi >>>
10 Produk Paling laris
1. Anak pokok harum sundal malam
2. Benih hempedu bumi
3. Benih pokok kenerak
4. keratan batang sabah snake grass
5. Pokok Halau Nyamuk
6. Benih daun dewa
7. Benih Cekur hitam
8. Anak benih Belalai gajah
9. Benih stevia
10. Benih cempaka putih
11. Baba Grower Pot 147mm
12. Anak benih senduduk putih
Mencari Produk ? :

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci

Sertai kami
Hantar artikel anda
Hantar Petua
Hantar Resepi
Senaraikan syarikat
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain
Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. Anak benih kecubung
2. Pokok Halau Nyamuk
3. Anak pokok harum sundal malam
4. keratan batang  Mulberi
5. keratan batang sabah snake grass

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

Kelapa


Kami masih mengusahakan gambarnya,sila kembali lagi untuk melihat gambarnya

Nama Tempatan:Kelapa
Nama Saintifik:Cocos nucifera
Nama Lain:Nyiur, coconut(english), Kokonet, Kokas(Amharic),Jooz al-hind(Arabic),Hentgagan Engouz, Hendkakan Enkoyz(Armenian),Кокос Kokos(Bulgaria),Ungbin(burma),Ho ho yeh ji, Yeh ji (cina-kantonis), Ke ke ye zi, Ye zi(cina-mandarin)
Famili:Arecaceae
Lokasi dijumpai:Tepi pantai
Asal:Tumbuhan tempatan

keterangan:

Kelapa merupakan tumbuhan yang mempunyai pelbagai kegunaan dalam masyarakat kita. seluruh bahagian kelapa dari batangnya hinggalah buahnya mempunyai kegunaan yang tersendiri. Tumbuhan yang tergolong dalam keluarga palma ini menggemari kawasan yang bertanah pasir dan mendapat sinaran cahaya matahari yang terik seperti kawasan tpi pantai.Kelapa boleh mencapai ketinggian hingga 30 meter. daunnya berbentuk pinat yang tersusun secara bertentangan pada pelepah daun.Pelepah daun  mempunyai panjang antara 4-6 meter.

Rujukan mengenai kelapa boleh dibuat di: http://en.wikipedia.org/wiki/Coconut

kegunaan:

Antara kegunaan kelapa ialah batangnya yang dijadikan titi, lidinya dijadikan penyapu, tempurung sebagai bahan bakar dan hiasan, sabut sebagai penyapu, airnya sebagai minuman, santan sebagai pelazat makanan.santan kelapa yang diproses juga menghasilkan minyak dan ini merupakan hasil utama darip pokok kelapa. pautan kegunaan kelapa:
http://www.coconut-connections.com/
http://www.mercola.com/2001/jul/28/coconut_health.htm

English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Cocos nucifera
Other Name:Nyiur, coconut(english), Kokonet, Kokas(Amharic),Jooz al-hind(Arabic),Hentgagan Engouz, Hendkakan Enkoyz(Armenian),Кокос Kokos(Bulgaria),Ungbin(burma),Ho ho yeh ji, Yeh ji (cina-kantonis), Ke ke ye zi, Ye zi(cina-mandarin)
Family:Arecaceae
Location:
origin:Tumbuhan tempatan

Description:

Usage:


Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca


Dah lama cari benih nyior manis seperti posting bani maarof...siapa boleh bantu
~ safi....rkarmada@yahoo.com

Kelapa kuning lebih berkhasiat drp kelapa hijau. nyahkan virus dgn hanya meminum 3-5 bj kelapa kuning sekaligus, maupun utk 'spiritual virus'. Slps bersalin sgt bagus minum air kelapa muda, mkn isinye, banyak susu ibu. baby kuning penawarnya air kelapa. Demam, sakit badan atau terkena bisa gigitan minumlah air kelapa kuning dengan segera. Kalau pitam atau tidak bermaya minum airnya kerana kangungan pottasium yg tinggi memberikan tenaga segera. Kandungan mineralnya yg banyak sgt bagus utk baikpulih badan. Bagus utk kuruskan badan. Abu daun kelapa bagus utk putihkan gigi. Daun yg muda dianyam utk ketupat nasi.    
~ bondasha

MAHA SUCI ALLAH. Diciptakan pokok berbatang keras, tinggi, tangkainya kecil aje, tp dlm buahnya ada air... cuba kita renungkan. Maha hebat Allah taala mencipta tumbuhan ni seribu kegunaan utk makhlukNya. Sy selalu bg kucing/ayam air kelapa kl cirit atau keracunan. Kl bersalin operation atau apa2 operation, minumlah air kelapa utk penyembuhan yg cepat. nak tau byk lg rahsia air kelapa atau nk bljr anyam ketupat nasi atau nk tau cara buat minyak kelapa dara, email ke ulikmayang71@yahoo.com
~ bondasha

tumbong/tombong kelapa kt sebelah utara kita orang panggil'kumboi'
~ e-in

Salam, kpd sdr Anin saya nak tambah lagi satu jenis kelapa-nyior manis. Kelapa jenis ini jarang dibincangkan. Satu masa dulu ada awek dari Kuala Rompin near KgSepakat bagi saya beberapa bG nyo manih, balik kat umah saya bagi kengkawan kat Tbg Tembah,Sg Derhaka n Mak Kemas suroh tanam-cos saya takde tanah masa tu. Baru-baru ni kawan dari Mak Kemas bagi saya 2 bG buat benih buah nyo manih dari benih K.Rompin dulu, saya dah tanam, kalau ada omor dan nyior ini sempat berbuah nanti siapa berhajat nak buat benih saya nak bagi saja/free ambiklah
Nyog maneh ni kpd orang baru baik demam sedap sangat, buah muda buleh makan habis sebiji kecuali tangkai kot, semuanya manis- air,isi,bumbang,tempurong muda,sabut- semua manis, sabut nyior manis warna putih, sabut nyior biasa warna perang
~ BaniMaarof

Sya banyak kali kena cika makanan, mulatu tak tau apa nak buat,azabnya tohan je yang tahu. pas 2-3 kali kena-ada kawan cakap minum ayag nyog - memang betoi macam petik swis/'switch off' Allah ta'ala kurnia tsabit minum air nyior mabok/cika makanan saya tu sembuh serta merta, ajaib sunggoh kejadian tuhan, Subhanallah.
Pesan org tua kalau nak suroh mata kikiag/kikir/'file' tajam n tak berkarat serta mudah tanggal taik besi selepas kita guna-rendam dalam air nyior tua yang dah ada tumbong kat dalam tu, seeloknya air nyo tu buboh dalam botol supaya senang merendam mata kikir tu.

~ BaniMaaruf

saye suke mnum air klape..ia bley m'hlangkn keletihan..
~ nurd

kepada mereka yang mengandung 6 bulan keatas, minumlah air dan isi buah kelapa muda. bayi anda fuio!! bersih, putih dan kulitnya cantik o.
~ rita

kelapa dara mcm mana ek rupanya?sy kenal sejenis kelapa je, kelapa yg bese2 tu.tp skrg tengah hangat di pasaran minyak kelapa dara.
~ Anin

Saya tengah mencari kelapa mawar (bukan kelapa gading). Pokoknye rendah je tapi buah lebat. Xyah nak panjat2. Sesiapa yg de hubungi saya je.

Banyak kegunaan kelapa.
1. Kalu demam @ demam/selesema. Ambil kelapa muda (org jawa panggil degan) kopek bahagian atas, buh garam sikit, kacau2, minum air dalam buah kelapa (tak yah tuang kat cawan) Kalu baby bagi 1-2 sudu je.

2. Umbut bole dimasak. Masak lemak. Hampir macam rebung buluh.

3. Buat penyapu lidi.

4. Mak saya xbagi minum air kelapa pas bersalin. Bise katenye. Air tebu, tapai, cuka pun xble. eh macam2 lagila, maklumla org jawa kuat berpantang. Alhamdulillah saya masih patuh.

4. Mase kecik dulu kalu de org tebang pokok kelapa, lepas 2-3 hari mesti de kumbang hitam, macam kumbang tanduk (xtau name). Saya ikat ngan benang, buat main helicopter.

5. Daun bahagian pucuk (org jawa panggil janur) buat sarung ketupat.

6. Saudara saya tinggal Di batu pahat, katenye batang pokok kelapa untuk dijadikan perabot. dipotong berlapis2.

7. Otak2 kempas dibungkus menggunakan daun kelapa. Oak2 JB dibungkus guna daun nipah.

8. Arwah ayah buat obor guna pucuk kelapa kering. dulu saya suke ikut, pi bakar kerengga kat pokok buah2an.

9. Saya pernah tengok dokementari (xsilap majalah3) kat mane ntah, ual air kelapa bakar. Bakar buah sebiji... baru kopek.

10. Kalu kelapa dah tua,dalamnye de tombong kelapa (org jawa panggil tombong, org melayu panggil pe ntah), saya suke makan kalu saiznye kecil-sederhana. Kalu da penuh 1 biji xsedap coz byk air.

pokok kelapa mmg banyk kegunaannye. Dalam masakan mmg x asing lagi.
~ abid(indahcemerlang@yahoo.com)

assalamualaikum...kelapa byk kegunaannya...antaranya minyak kelapa hijau yg dijual di pasar malam.Digunakan untuk badan yg sejuk selalu kena air-cond atau hujan.
~ cucu haji mahadi negeri sembilan

minyak kelapa juga boleh di gunakan sebagai minyak rambut,ia boleh melebatkan rambut,melambatkan ketumbuhan uban dan boleh juga menjadi minyak urut di campur dengan bawang putih terutamanya untuk strok ringan
~ james dan mazlan dr dongonggon,kk,sabah

minta buat kajian mengenai kepupusan kelapa yang mana buah mudanya iaitu sabut bolih dimakan/kunyah mcm makan tebu memang enak dan kelapa ygmana buahnya berisis penuh(bukan batu)
~ razi

jangan terkena minyak pengasih kelapa bute dah le.
~ zamtia

nape le bogok saget panjet pohon nyuir same beruk suruh le beruk je yeng ngukas agak ye mu pun nak jadi beruk
~ manna_lilylakr@yahoo.com

Dulu masa saya kecil-kecil saya belajar panjat pokok kelapa dari beruk saya yang bernama

Tommy

.Saya panjat pokok kelapa bersama

Tommy.
~ Kawan "Tommy"

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Bonglai(8/22/2014)



Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :37 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan (284)

Adenium
African Violet
agave
Aglaonema Pride of Sumatera
Aglonema
Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Ati-ati
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bauhinia
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bebuas
Belalai Gajah
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Biji Sawi (black mustard seed)
Bluewings
Bonglai
Bonglai putih
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Buddleia
Bunga bawang merah jambu
Bunga Bawang putih
Bunga butang ungu
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga Cina oren
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga Lidah Kucing
Bunga lili putih
Bunga Matahari
Bunga mayang sari
Bunga melur
Bunga melur vietnam
Bunga ribu ribu
bunga ros jepun
Bunga santalia
bunga tahi ayam
Bunga Tanjung
Bunga Tongkeng
Calalily
Cape honeysuckle
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka Keling
Cempaka telur
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Cucur atap
Cuphea
Dahlia
Dahlia
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Fire Flash
Flame violet(green)
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gaillardia
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Gora
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jade Vine
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jeliti
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesidang
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kopsia
Krosandra
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Larak
Lemba
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Mertajam
Mexican Hat
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Oregano
orkid pinang
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Parisan
Patawali
patikan kerbau
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Petunia
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pokok Zebra
Pudina
Puding Mas
Pulosari
Pulut-pulut
Purple Heart
Putat
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Israel
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sawi Rana
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sentul
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Sunset Bell
Susun kepala
Tebengau
Teja
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.

Copyright?Melur.com 2003-2010
email kami di support@melur.com