MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |

E-books
Herbal Remedy
Produk Pilihan Melur
RM3 Akar som Jawa
Akar som Jawa RM8 Benih stevia
Benih stevia
RM10 Pokok Halau Nyamuk
Pokok Halau Nyamuk RM8 Benih daun dewa
Benih daun dewa
RM5 Benih hempedu bumi
Benih hempedu bumi RM5 anak benih holy basic
anak benih holy basic
RM9 Anak benih senduduk putih
Anak benih senduduk putih RM8 Benih Cekur hitam
Benih Cekur hitam
RM12 Teh herba misai kucing ( Java Tea)
Teh herba misai kucing ( Java Tea) RM10 Anak benih Belalai gajah
Anak benih Belalai gajah

Lihat lebih banyak produk lagi >>>
10 Produk Paling laris
1. Anak pokok harum sundal malam
2. Benih hempedu bumi
3. Benih pokok kenerak
4. keratan batang sabah snake grass
5. Pokok Halau Nyamuk
6. Benih daun dewa
7. Benih Cekur hitam
8. Anak benih Belalai gajah
9. Benih stevia
10. Benih cempaka putih
11. Baba Grower Pot 147mm
12. Anak benih senduduk putih
Mencari Produk ? :

Dapatkan naskah anda disini
Google books preview
Beli Buku ini

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci

Sertai kami
Hantar artikel anda
Hantar Petua
Hantar Resepi
Senaraikan syarikat
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain

Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. Anak benih kecubung
2. Pokok Halau Nyamuk
3. Anak pokok harum sundal malam
4. keratan batang  Mulberi
5. keratan batang sabah snake grass

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

Misai kucing

Nama Tempatan:Misai kucing
Nama Saintifik:Orthosiphon aristatus /stamineus benth
Nama Lain:Kumis kucing, cat whisker, kabling gubat, rumujung,Lamiaceae
Famili:Lamiaceae
Lokasi dijumpai:
Asal:

keterangan:

Tumbuhan dari klasifiksi liar ini mula banyak ditanam dan popular sebagai tumbuhan taman kerana bunganya yang cantik.tumbuhan ini mudah membiak melalui keratan batang dan memerlukan medium yang agak lembab untuk hidup dengan subur. Misai kucing ialah heba bukan semusim dan ia boleh hidup lama.Ia kaya dengan kalium. Tumbuhan ini mula menarik perhatian para pengkaji antarabangsa apabila ia mula diperkenalkan sebagai teh dieropah pada awal kurun ke20.

kegunaan:

Bahagian yang digunakan ialah Keseluruhan pokok kecuali akarnya Kandungan kimia: cirsimaritin, myoinositol, orthosiphon, pillion, rhamnasin, bmlt oioioldsalvigenin, kerotin, kerotinoid, minyak pati, flavanoid, glukosid, glikoprotein, saponin dan terpenoid.Misai kucing telah terkenal sejak turun temurun kerana dapat membuang dan mencuci darah dari toksid yang berlebihan. daunnya yang dikeringkan dan dijadikan teh telah digunakan sajak dulu lagi dan selamat dari sebarang kesan sampingan.Ia juga dapat membantu tubuh kita mengeluarkan bendalir berlebihan terutamanya dari sendi.Ia mengandungi kandungan kalium yang mencukupi untuk menggantikan kehilangan kalium dari badan semasa pembuangan air kencing.Ia juga tidak mendatangkan masalah pada buah pinggang seperti kebanyakan ubat-ubat moden. selain itu ia juga dapat merawat penyakit lain seperti gout, athriris, reumatik dan penyakit batu karang.Ia juga dpat mencegah pembentukan batu karang.Ia juga terkenal dengan khasiatnya untuk merawat kencing manis dan menurunkan tekanan darah tinggi. rujukan: http://www.usm.my/r&d/frontiers/f1/6.html , http://www.goorganic.com.sg/misai%20kuching.htm , http://www.mdpi.net/sensors/papers/s31000458.pdf

English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Orthosiphon aristatus /stamineus benth
Other Name:Kumis kucing, cat whisker, kabling gubat, rumujung,Lamiaceae
Family:Lamiaceae
Location:
origin:

Description:

Usage:



Produk Pilihan


Teh herba misai kucing ( Java Tea)
Beli
Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca


assalamualaikum

saya ingin membeli pokok misai kucing yang dah besar bagi menjalankan eksperimen di makmal IPT saya. jika ada sesiapa yang boleh bekalkan saya pokok misai kucing yang besar, saya ingin membelinya dalam jumlah yang banyak dan saya memang nak pakai secepat mungkin, ini contact number saya 012-3491396
~ Iskandar Mohamad Ali

saya gembira kerana dapat mengetahui maklumat tentang herba yang sememangnya istimewa
~ dini

Assalamulaikum wbh semua..
Adakah daun pokok misai kucing berbunga pink tidak mempunyai khasiat perubatan?, ada buktinya?.. walaupun hiasaan namun masih bernama Misai kucing.
~ Ali

org pompuan elok buat ulam mentah pucuknya (segenggam), 2 atau 3 kali seminggu
~ e-in

assalammualaikum w.b.t & selamat sejahtera kepada semua. di sini saya ingin memberi tahu kepada sesiapa yang ingin anak benih pokok Misai Kucing dengan harga yang berpatutan boleh lah menghubungi kami melalui email biotechnologies786@yahoo.com dan lawatlah blog kami http://biotechnologies786.wordpress.com

~ bio-technologies Enterprise

kawan saya menghidapi kencing manis.kira teruk gak la..tapi ble dia minum misai kucing yang dah dikeringkan,ble check kencing manis dia ok dah ..so saya buat teh dgn misai kucing ni .Nyone yang nak teh misai kucing (homemade punya)bley la cntct sy..0195569860
~ yati gerik

saya mengamalkan misai kucing setelah diperkenalkan oleh seseorang. memang berkesan untuk migrain saya.
~ Norsham

Bolehkah daun segar misai
kuching direbus dan di minum airnya.Berapa helai daun segar yang sesuai untuk di rebus untuk sekali minum.
segelas
~ SCOTT

Saya ada stok, sesiapa berminat boleh hubungi bila-bila masa.DALAM BENTUK KERING. 012-9879825
~ A Razak

salam..sy berminat dengan tanaman herba pokok misai kucing,tp cm mane nk tahu yg lebih lanjut..pasal tmpat untk tanaman ada tp..1.cm mane nk dptkan benih
2.pasarn pula cm mane?ada unting ke?
~ ayis_aiz@yahoo.com

Masa deepavali ari tu saya berkampung kat HUKM cheras 4 ari public holiday mmg berbaloi sbb dua anak kena denggi, yang umur 14thn masuk wad dan adiknya 10thn kena ulang tiap2 ari ambil darah. Apa2 juga petua orang bagi nak naikkan `platelet' saya cuba antaranya minum air 100plus byk2 & makan sup ketam tp tiada perubahan. Satu ari pakcik sebelah katil yang `platelet darah'  jatuh 50 telah minum teh misai kucing yg diberi saudaranya, esoknya dia dah boleh discharge. Saya try bagi kat anak saya beli teh misai kucing yang peket beli kt farmasi je, alhamdulillah mmg berkesan, minum dua kali je `platelet' anak saya terus naik bebas dari virus denggi... sejak ari tu saya dah byk rekomen kt kekwan ttg keajaiban misai kucing ini.....  
~ annniejamil

Adakah daun misai kucing boleh dimakan tanpa perlu dkeringkan dahulu (buat ulam)?

~ arba

Hai bang nuar! yang pink le nilai kalorinye lebe tinggi, yang pink jugele tindak balas nye lebeh cepat.
~ Beni P.Inda

Saya kalu kepala sakit/pening saya minum air misai kucing, insyaallah hilang sakit kepala.
~ labo akk

Misai Kucing ada dua jenis. Perbezaan nampak jelas pada warna bunganya, satu warna putih dan satu lagi warna pink. Yang mempunyai nilai perubatan tradisional adalah yang bewarna putih, manakala yang warna pink hanya sekadar koleksi pokok hiasan saja. Jangan buat silap dalam hal ini.  

Tak faham tanya saya.
~ Bangnuard@yahoo.com.my

adakah terdapat pokok kunyit hitam?
~ azhar Ibrahim

Bagaimanakah cara membuat teh dari daun misai kucing, adakah ia memerlukan bahan pengawet utk tahan lama? Terima kasih
~ abuhafizd@yahoo.com

Daun Misai kucing yang telah dikeringkan dan sedia untuk dijadikan teh (kaedah penyediaan sama seperti teh biasa). Harga RM5 untuk paket 25 gram(boleh digunakan untuk lebih dari 30 cawan). Penghantaran pos percuma
~ Melur.com

saya ingin memulakan penanaman herba misai kucing.  adakah anda mempunyai contoh kertas kerja untuk projek penanaman misai kucing ini.
~ jija_04@yahoo.com

It is not recomended for pregnant or breastfeeding women.
~ Wak Din. sudinwak@yahoo.com

For Internal Use:
To treat bile disorders, kidney stones and gallstones: INFUSION Put 5g into 1 litre of boiling water. Leave to infuse for 5 minutes. Drink 1 - 3 cups a day, the last one several hours before going to bed.

IF SYMPTOMS PERSIST, CONSULT A DOCTOR.
~ Wak Din. sudinwak@yahoo.com

Kalau nak rendam daunnya yang diambil dari pokok,berapa helai daun yang patut direndam dalam segelas air?Saya telah merendam beberapa helai daun ini dalam segelas air dan kemudian minum.Hasilnya saya cirit-birit.
~ zcm202@streamyx.com

bolehtak wanita mengandung meminum teh misai kucing
~ mary

Pokok misai kucing, khususnya daun misai kucing mempunyai ciri-ciri anti alahan, mengurangkan tekanan darah, antiperadangan dan memudahkan aliran kencing.
~ MNA, MARDI serdang

pokok ekor kucing(dysophylla auricularia) macam mana? saya ada tengok dalam buku nama ini. ada sesiapa yang ada gambar pokok ini?
~ fajarsiang@yahoo.com

ubat penyakit buah pinggang.ambil daun misai kucing, rebuslah dan minum airnya 2 kali sehari.lakukan selama seminggu. insya Allah..akan ok nanti.
~ fajarsiang@yahoo.com

Benih misai kucing dalam polibag untuk ladang dan lanskap pada harga yang competitive. sila email support@melur.com
~ Nor
Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Sambung Nyawa(7/16/2014)



Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :24 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan (284)

Adenium
African Violet
agave
Aglaonema Pride of Sumatera
Aglonema
Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Ati-ati
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bauhinia
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bebuas
Belalai Gajah
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Biji Sawi (black mustard seed)
Bluewings
Bonglai
Bonglai putih
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Buddleia
Bunga bawang merah jambu
Bunga Bawang putih
Bunga butang ungu
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga Cina oren
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga Lidah Kucing
Bunga lili putih
Bunga Matahari
Bunga mayang sari
Bunga melur
Bunga melur vietnam
Bunga ribu ribu
bunga ros jepun
Bunga santalia
bunga tahi ayam
Bunga Tanjung
Bunga Tongkeng
Calalily
Cape honeysuckle
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka Keling
Cempaka telur
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Cucur atap
Cuphea
Dahlia
Dahlia
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Fire Flash
Flame violet(green)
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gaillardia
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Gora
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jade Vine
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jeliti
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesidang
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kopsia
Krosandra
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Larak
Lemba
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Mertajam
Mexican Hat
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Oregano
orkid pinang
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Parisan
Patawali
patikan kerbau
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Petunia
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pokok Zebra
Pudina
Puding Mas
Pulosari
Pulut-pulut
Purple Heart
Putat
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Israel
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sawi Rana
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sentul
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Sunset Bell
Susun kepala
Tebengau
Teja
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.

Copyright?Melur.com 2003-2010
email kami di support@melur.com