MELUR.COM
Email : support@melur.com

Laman utama |Siapa Kami | Produk | Buku | Komuniti |Buku pelawat |Sertai Kami |

Dapatkan naskah anda disini
Google books preview

Daftar baru
ID pengguna:
Kata Laluan:
Produk Pilihan Melur
RM5 Benih hempedu bumi
Benih hempedu bumi RM6 Kesum
Kesum
RM8 Benih jarak pagar
Benih jarak pagar RM10 Anak benis manggis
Anak benis manggis
RM5 benih serai wangi
benih serai wangi RM25 Benih mata kucing pingpong
Benih mata kucing pingpong
RM12 Anak Benih Kedondong
Anak Benih Kedondong RM12 Pokok Belimbing Madu
Pokok Belimbing Madu
RM8 Anak pokok kari
Anak pokok kari RM10 Rumput Beijing
Rumput Beijing

atau
Produk paling Laris Minggu ini
1. Ros Party Time
2. Anak benih Inai
3. Anak benih senduduk putih
4. Anak benih sentul
5. Anak benih stevia
6. Anak mangga harum manis
7. Anak benih Cempaka Telur
8. Pokok Belimbing Madu
9. Tea Rose Hybrid-purple
10. Rumput Beijing
11. Tea rose hibrid-peach
12. Tea Rose Hybrid - blood Red
13. Tea Rose Hybrid -peach
14. Tea Rose Hybrid- yellow
15. Tea Rose Hybrid-light yellow
16. Benih cempaka keling
Mencari Produk ? :

Carian Produk

Pautan menarik

1. Senarai nama saintifik
2.Rawatan Kanser menurut Al-Quran
3.Flowers of Malaysia

Simpanan artikel
1.Migrain dan herba
2.Leuorrhea(keputihan): Masalah yang kerap dialami wanita
3.Herba membantu Senggugut
4.Racun bena putih
5.Mengawal dan menghapuskan bena putih
6.Tip mengatasi dan mencegah sakit kepala
7.Belimbing Besi-Baik untuk pesakit darah tinggi
-sumber Mingguan Wanita April04
8.Penawar Kanser: Pokok Harum Sundal Malam
(Berita dari Mingguan Malaysia Isnin 6 Dis 04)
9.Semaian Herba Hutan
10.Herba Untuk Asma/lelah
11.Kain Bawal fabrik selesa untuk tudung.

Sertai kami di Myherba
Disokong oleh health.groups.yahoo.com
Laporan trafik kami secara terperinci


Anak Pokok Avocado
Melur.com

Promote Your Page Too
5 Produk paling baru
1. Kesum
2. Anak terung pipit
3. Anak benih sentul
4. Rumput Beijing
5. Anak Benih Kedondong
Iklan percuma
Direktori Herba
Direktori Pengeluar
Jadual penanaman
Lihat Katalog Melur.com
Pautan Lain
Artikel
Petua
resepi
diskusi
Pengalaman
BLOG PENGARANG
Sertai kami
Hantar artikel anda | Hantar Petua | Hantar Resepi| Senaraikan syarikat

Buah | Herba | Hiasan |Sayur | Semua Tumbuhan |

Cendawan Tiram Kelabu


Kami masih mengusahakan gambarnya,sila kembali lagi untuk melihat gambarnya

Nama Tempatan:Cendawan Tiram Kelabu
Nama Saintifik:Pleurotus sajorcaju
Nama Lain:Jamur Tiram, Grey Oyster Mushroom,Grey Abalone Mushroom, Shimeji
Famili:
Lokasi dijumpai:Sayuran
Asal:

keterangan:

Cendawan ini merupakan antara spesis cendawan yang boleh dimakan dan penanamannya telah dikomersialkan di Malaysia.

secara semulajadinya cendawan ini boleh ditemui dikawasan hutan, terutamanya dibawah teduhan pokok yang berdaun lebar dan dikawasan yang agak lembab.Ia tidak memerlukan cahaya matahari yang banyak dan selalunya ditemui dikawasan yang agak terlindung dan gelap.Pertumbuhannya akan menjadi lebih cepat dikawasan yang agak gelap. Suhu yang sesuai untuk pertumbuhannya ialah antara 23-28 darjah celcius.Kelembapan antara 90-96 peratus perlu dikekalkan untuk memantapkan pertumbuhannya.

kegunaan:

Selain daripada rasanya yang sedap sebagai sayur, ia juga baik untuk membina kesihatan kerana ia mempunyai beberapa keperluan badan mikro.Ia mengandungi 9 asid amino dengan 19-35% protein. Vitamin yang terdapat pada cendawan ini ialah: vitamin B1, B2, niasin, biotin dan vitamin C. Ia juga mengandungi mineral penting seperti K, P, Ca, Na, Mg dan Cu

English Translation

Commmon Name:
Botanical Name:Pleurotus sajorcaju
Other Name:Jamur Tiram, Grey Oyster Mushroom,Grey Abalone Mushroom, Shimeji
Family:
Location:
origin:

Description:

Usage:



Beri Ulasan Anda


Ulasan pembaca


cendawan ni sangat sedap di goreng caranya 2 bungkus cendawan 4 ulas bawang putih di titik, bawang besar dimayang, cili (lada jarum) 5 tangkai ikut sukalah mahu pedas tambah lagi, serbuk lada sulah garam dan gula secukup rasa
~ nora

Cendawan tiram ni special, ramai yang tanya macam mana nk masak.. tapi i dah nikmati mcam2 rasa cndawan ni.. segala yang dah biasa masak, ape saje, masukkan aje cendawan ni.. mee goreng, tomyam, daging goreng, nsi goreng, msak lemak, masak kicap, sweet sour.. cubalah.. mesti masakan tu akan jadi lbih special..
~ biesha

goreng pun sedap.
Kat johor, jalan seelong (nak ke senai), ade 1 kedai makan menu utamanya cendawan. ade sup cendawan, nasi goreng cendawan, cendawan goreng.. mcm2 lagi...
boleh dikatekan setiap menu ade cendawan (makanan la, air cendawan xder)
sila la cuba..
~ abid

Kok ngak ada gambarnya siih??
kasih dong gambarnya!!
guekan kepengen ngliyat gambarnya


~ Karman

Boleh tak, terangkan secara terperinci cara2?
~ halina_755@yahoo.com

hello..
boleh tambah lagi tak info tentang

khasiat

cendawan tersebut dlm kehidupan kita seharian.
Merci..
~ KamarulAnuwa.AbdulRazak@ap.sony.com

Protected by Copyscape Online Plagiarism Checker
Tumbuhan paling baru dikomen:Terung susu kambing(5/24/2016)



Resepi
Stevia , pemanis gantian gula
Bahan-bahan:
Stevia dan Pengisar kering atau pengisar kopi

Stevia mula dikenali umum sebagai pemanis tanpa kalori  yang boleh menggantikan gula dalam minuman dan masakan. Hakikatnya kita tidak dapat menentukan ketulenan  pelbagai produk stevia yang disediakan di pasaran. Langkah paling selamat ialah dengan menanam dan memproses sendiri stevia untuk menentukan ketulenannya. Video ini menunjukkan cara mudah untuk menyediakan stevia untuk kegunaan di rumah.
Cara Membuatnya:

~Pengirim:Noraida Arifin


Petua
petua untuk ikhtiar penyakit kanser
Bahan-bahan:
Biji aprikot pahit.

Cara:
1. Seorang kawan yang terkena kanser usus mengamalkan memakan 9 biji aprikot pagi , tengahari dan malam sebagai ikhtiar penyakit yang dihidapinya. In Shaa Allah disembuhkan sakitnya.

2. Seorang makcik mengesyorkan sesiapa yang tidak lagi terkena kanser untuk mengambil 3 biji aprikot pahit setiap hari untuk mencegah kanser. caranya dengan makan seperti makan kacang. Memang pahit tapi alah biasa tegal biasa.

~Pengirim:Nor

Pelawat aktif :253 orang
Carian tumbuhan:

Senarai Tumbuhan (323)

Adenium
African Violet
agave
Aglaonema Pride of Sumatera
Aglonema
Akar Ginseng jawa
Akar Pisang / bunga pisang-pisang
Akar tarum
Alfalfa
Allspice
Anggerik Merpati
Anggur
Asam gelugur
Asam Jawa
Asam kerat lintang
Asam Kerenda
Asam Kuang
Ati-ati
Badang Hitam
Bakawali
Balik adap
Bangun-bangun
Baru Cina
Bauhinia
Bawang putih
Bayam
Bayam karang
Bayam Pasir
Bebuas
Belalai Gajah
Belimbing
belimbing pasir 1
Belimbing tanah
Beluntas
Bemban
Berangan
Beri Hitam
Bidara
Biji Sawi (black mustard seed)
Bluewings
Bonglai
Bonglai putih
Buah Kuning Telur
Buah Mentega
Buah susu/Avocado
Buddleia
Bunga bawang merah jambu
Bunga Bawang putih
Bunga butang ungu
Bunga Cina / Melur Cina
Bunga Cina oren
Bunga kenanga
Bunga lawang
Bunga Lidah Kucing
Bunga lili putih
Bunga Matahari
Bunga Mawar (Ros)
Bunga mayang sari
Bunga melur
Bunga melur vietnam
Bunga Pentas
Bunga Raya
Bunga ribu ribu
bunga ros jepun
Bunga santalia
bunga tahi ayam
Bunga Tanjung
Bunga Tongkeng
Calalily
Cape honeysuckle
Cekur
Cekur Manis
Cempaka
Cempaka Keling
Cempaka telur
Cempaka Wali
Cemumar
Cendawan susu rimau
Cendawan Tiram Kelabu
Ceri barbados
Cermai
chinese honeysuckle
Ciku
Cucur atap
Cuphea
Dahlia
Dahlia
Dala
Daun Dewa
Daun segugur
Delima
Depu Pelanduk
Derhaka Mertua
Dukung Anak
Durian Belanda
Ekor Anjing
Embun tengahari
Fire Flash
Flame violet(green)
French Marigold
Gadis Lompat
Gaharu/depu
Gaillardia
Gajus
Galak tua
Gandarusa
Garuda
Gelam Tikus
Gelenggang
Goncar
Gora
Gorek
Halia
Hamba Raja
Hempedu beruang
Hempedu bumi
Hujan panas
Inai
Jade Vine
Jambu Air
Jambu batu
Jarak Minyak
Jarak pagar
Jarum Mas
Jarum tujuh bilah
Jelai
Jeliti
Jenerih
Jerangau
Jeremin
Jeruju
jerun
jintan hitam
Kacang Malabar
Kacang telang
Kacip Fatimah
Kaduk
kancing baju
Kancing Baju Merah
Kantan
Kapalterbang
Kari
kayu manis
Kecubung
Kedondong
Keladi candik
Keladi Tikus
Kelampayan
Kelapa
Kemangi
kembang semangkuk
kemoyang
Kemunting
Kemunting Cina
Kenerak
Kerak-kerak nasi
Kerian
Kermak putih
Kesidang
Kesum
Kesumba
Ketumbar jawa
Ketumpangan air
Kopsia
Krosandra
Kucing galak
Kuku Garuda
Kulim
Kundang Besar (Setar)
Kunyit
Kunyit Hitam
Lada Hitam
Laici
Lakum
Lantana
Larak
Lemba
Lemon
Lemon Balm
Lempoyang gajah
Lemuju
Lemuni
Lengkuas
Lengkuas geting
Lenjuang merah
letup-letup
Lidah buaya
Limau kasturi
Limau nipis
Limau Purut
Lontar
mahkota dewa
Maman Hantu
Maman Ungu
Mambu
Mangga
Manggis
Mas cotek
Mata Ayam
Mata Kucing
Matakucing Pingpong
Melada pahit
Memali
Mempelas
Mengkirai
Mengkudu
Mengkunyit
Mertajam
Mexican Hat
Misai ali
Misai kucing
Mulberi
Nam Nam
Nenas Kerang
Oregano
orkid pinang
Paku Tunjuk Langit
Pala
Palas
Pandan wangi
Parisan
Patawali
patikan kerbau
Pecah periuk Putih
pegaga
Penaga
Perah
Peria pantai
Periuk Kera
Petai
Petai belalang
Petunia
Pokok ajaib
Pokok lelipan
Pokok Manjakani(mempening)
Pokok Nilam
Pokok Tea
Pokok Zebra
Pudina
Pudina Australia
Puding Mas
Pulosari
Pulut-pulut
Purple Heart
Putat
Rerama Hijau
Ros Alamanda
Rosemary
Rozel
Ruku Hitam
Rumput Beijing
Rumput Filipina
Rumput Israel
Rumput Jepun
Rumput Pahit
Rumput telur belangkas
Sagu Bemban
Salam
Sambung Nyawa
Sarang semut
Sawi Rana
Sedap Malam
Sehelai setahun
Sekentut
Selada
Selada
Selai Jendela
Selasih
Selasih dandi
Selom
Semalu
Sembung
Senduduk
Senduduk Paksa
Senduduk putih
Senna mekah
Sentul
Sentul
Sepang
Serai
Serai aceh
Serai Wangi
Setawar
Setawar Putih
Sintok
Sirih
Sri Gading
Stevia
Subang nenek
Sundal malam
Sungkai
Sunset Bell
Susun kepala
Tebengau
Teja
Telinga Kera
Temu hitam
Temu kunci
Temu lawak
Tenggek Burung
Tepus Kesing
Tepus Tanah
Teratai
Terung asam
Terung Kemar
Terung Pipit
Terung Ranti
Terung susu kambing
Timun betik
Tomato
Tongkat ali
Tongkat Ali Hitam
Tutup Bumi
Ubat Kurap
Ubi ganyong
Ubi jaga
Ubi Kasur
Ubi sarek
Ulam raja
Ulat Bulu
Urang-Aring
Vanila
Yesterday, today, tomorrow
Zodia

Melur.com 2003-2016
email kami di support@melur.com

Artikel ini disiarkan untuk pengetahuan am dan tujuan pembelajaran semata-mata, artikel ini tidak boleh dianggap sebagai nasihat perubatan. Anda disarankan mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil sebarang persediaan herba.

Melur.com ialah sebuah laman web persendirian dan tiada kaitan dengan mana-mana pertubuhan atau organisasi atau e-group.